Egy friss átfogó kutatás szerint a gyerekek többsége a világon mindenütt már akkor is agresszívan reagál, ha valakiről ellenséges szándékot feltételez. Egyes kultúrákban azonban jóval gyakrabban gondolják azt a másikról, hogy fenyegető a közeledése, ezért ott magasabb arányban fordul elő az agresszív viselkedés. A kutatók szerint ezért az agressziónak leginkább azzal lehetne elejét venni, ha úgy szocializálnák a társadalmak a gyerekeket, hogy más szemmel tekintsenek az őket körülvevőkre. Arra kellene megtanítanunk gyermekeinket, hogy ne gondoljanak másokról olyat, amit maguk sem szeretnének, ha róluk gondolnának mások.

Forrás: Origó

 

 

Akik gyerekkorukban túl érzékenyek arra, hogy mások ellenségesen viselkedhetnek velük, azok világszerte mindenütt maguk is agresszívvé válnak - derült ki a Duke Egyetem átfogó kutatásából. A négy éven át tartó, 9 országban, 12 kultúrát felölelve, 1299 gyermek és szüleik megfigyelésével végzett vizsgálat megállapítása szerint ez az összefüggés világszerte mindenütt egyaránt megfigyelhető. Egyes kultúrákban azonban jellemzőbb ez a reakció, mint másutt. A kutatók szerint ez magyarázatot adhat arra, miért fordulnak elő egyes kultúrákban gyakrabban gyerekek közötti agresszív viselkedési problémák, és az olyan elhúzódó és kiterjedt etnikai konfliktusokat is segíthet megérteni, mint az arab-izraeli háború vagy az Egyesült Államokbeli faji zavargások.  

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett tanulmányban a kutatást vezető Kenneth A. Dodge kifejtette: a kutatás egy fontos pszichológiai folyamatot tárt fel, amely ahhoz vezet, hogy a gyerekek erőszakosan viselkedjenek. Ha egy gyerek fenyegetve érzi magát és azt gondolja, hogy a másik eleve ellenséges szándékkal közeledik hozzá, akkor nagy valószínűséggel ő maga is agresszióval reagál.

A kutatásból az derült ki, hogy ez egy egyetemes jelenség, és a vizsgált 12 kultúra mindegyikére jellemző volt. Ugyanakkor az egyes kultúrák máshogy szocializálják a gyerekeket azzal kapcsolatban, hogy miként reagáljanak ilyen helyzetben, és ez az eltérés az oka annak, hogy bizonyos országokban agresszívebben viselkednek a gyerekek, mint máshol.

A kutatásban Kína, Kolumbia, Olaszország, Jordánia, Kenya, Fülöp-szigetek, Svédország, Thaiföld, és az Egyesült Államok vett részt, a vizsgált gyerekek a tanulmány kezdetekor 8 évesek voltak. A vizsgálat különböző helyzeteiben résztvevő gyerekek, amikor ellenséges szándékot vélelmeztek egy többféleképpen is megítélhető esemény mögött, akkor a leggyakrabban agresszióval reagáltak erre - szemben azokkal, akik nem feltételeztek fenyegető szándékot. A legmagasabb arányban azok a gyerekek vélelmeztek sorozatosan  ellenséges szándékot, akik olyan országokban élnek, ahol a leggyakoribb a gyerekek agresszív viselkedési zavarainak az előfordulása (Jordánia, Olaszország).    

A kutatók a vizsgálat végeztével azt a tanulságot vonták le, hogy az agresszív viselkedés megelőzésére a legjobb, ha már időben úgy szocializálják a társadalmak a gyerekeket, hogy más szemmel tekintsenek az őket körülvevőkre. "Nem csak azt kell megtanítanunk a gyermekeinknek, hogy másokkal is úgy viselkedjenek, ahogy szeretnék, ha velük viselkednének, hanem azt is, hogy úgy gondoljanak másokra, mint ahogy szeretnék, ha mások gondolnának róluk. Ha megértetjük velük, hogy nem feltétlenül közeledik mindenki rossz szándékkal, és legalább azt megérdemlik, hogy kételkedjünk ebben, akkor segítheti a gyerekeket abban, hogy kevéssé agresszívan, kevésbé bosszúsan és sokkal kompetensebben nőjenek fel" - hangsúlyozta a kutatásvezető.