Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvünket szívják az energiavámpírok

Az energiavámpírok itt járnak közöttünk, szinte észrevétlenül megcsapolva és folyamatosan elszívva energiánk egy részét, hogy saját szervezetük működtetéséhez használják fel azt. Az ilyen vérszívók társaságában kis időt is elég eltölteni ahhoz, hogy elromoljon a kedvünk, lelohadjon azt örömünk és elszálljanak a reményeink. A feszültségkeltő főnök, a panaszkodó szomszéd vagy a folyton törődést váró ismerős mind az energiánkat lopja. De miért váltak ilyenné és hogyan védekezhetünk ellenük?

0 Tovább

Lehet-e otthon magánszféránk?

Mit gondol, szükséges-e a lakáson belül egy olyan hely, ahol az ember saját magával lehet? Vagy ha a családban figyelnek egymásra és igazán nagy szeretetben élnek, akkor ott nincs szükség magánszférára, mert egymással akarják tölteni minden idejüket? Mi történik akkor, ha valamelyik családtagban mégis felmerül az igény, hogy a saját otthonában szeretne egyedül lenni egy kis ideig. Miért ne tehetnénk meg ezt a saját lakásunkban, miért ne lehetne egy külön terünk ott, ahol az életünk nagy részét töltjük?

0 Tovább

Szorongást old a vásárlás mámora?

A kényszeres vásárlás pszichológiája

Manapság mind több szakember tapasztalja, hogy egyes betegeinek vásárlási szokásaira a kontrollvesztés és a következmények belátásának képtelensége jellemző: rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megvásároljanak valamit, annak ellenére, hogy tudják, nem szabadna ezt megtenniük. Az impulzív vásárlás kétségtelenül nem ritka jelenség: mindannyian átéltük már, hogy a pillanat hevében megveszünk egy izgalmasnak tűnő könyvet, egy szép cipőt, egy divatos fülbevalót.

A "hirtelen felindulásból elkövetett" impulzív vásárlás jóval gyakoribb jelenség, mint a kényszeres vásárlás. Utóbbi sokkal komplexebb és ritkább probléma, amelyben az impulzív vásárlási aktus visszatérő viselkedéssé válik. Míg az impulzív vásárlást alapvetően az óhajtott tárgy megszerzésének célja váltja ki, addig a kényszeres vásárlás hátterében belső tényezők (személyiségjegyek, érzelmi állapotok) húzódnak meg.

Rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megvásároljanak valamit

0 Tovább

Mindennapi Pszichológia

blogavatar

Mindennapi jelenségek, viselkedésformák, emberi kapcsolatok lelki háttere, pszichológusok tudományos igényű, közérthető magyarázatával.

MiPszi a Facebookon

MIPSZI.HU