Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldogtalan felnőtt lesz a túlvédett gyerekből

Egész életükben boldogtalanok és érzelmi függők maradhatnak azok, akiket gyermekkorukban a szülei túl nagy pszichológiai kontroll alatt tartottak. Ez a tanulsága annak a kutatásnak, amely több ezer ember sorsát kísérte nyomon évtizedeken keresztül, kamaszkoruktól a nyugdíjas éveikig.

0 Tovább

Sikeresebb lehet, aki már kétévesen jól beszél

Úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni a meseolvasást és a rendszeres beszélgetést a gyerekekkel. Ez teszi ugyanis lehetővé a csemeték változatos szókincsének kialakulását, ami fontos szerepet játszik értelmi képességeik fejlődésében. A tudósok eddig későbbre tették a választóvonalat, de kiderült, hogy a szókincs alapján a gyerekeknek már nagyon korai életszakaszában, kétéves korban is megmutatkozhatnak azok a különbségek, amelyek később meghatározóak lesznek abban, hogy a mennyire tudnak jól boldogulni az életben.

Forrás: Origo.hu

0 Tovább

Boldogtalanságot hoz az első gyerek

Mi a közös a gyermektelen és a gyerekkel már rendelkező párokban? Hogy mindketten irigykednek egymásra. A legtöbben semmit nem várnak jobban, mint hogy gyermekük szülessen, aztán mikor megérkezik a hőn áhított baba, akkor egy csapásra boldogtalanabbá válnak, mint valaha. Egy 20 ezer szülő átfogó vizsgálatával készült kutatás szerint a friss apák és anyák kétharmada olyan fokú boldogtalanságot él át az első gyermeke megszületését követően, ami a válás vagy a partner elvesztése miatti szomorúsághoz fogható. Ez az élettel való elégedetlenségük vezet ahhoz, hogy az eredetileg tervezett második gyermeket már nem vállalják. Pedig utána jóval boldogabbak lehetnének.

Forrás: Origo

0 Tovább

Jobb-e a babának, ha külön alszik?

Nyugati kultúránkban úgy tartjuk, az a jó baba, aki a szülőtől külön, egyedül alszik el és átalussza az éjszakát. A világ népeinek többségében azonban a csecsemők szoptatás közben szenderülnek el és egész éjjel az anyjukkal maradnak, időnként megébredve. Miből erednek ezek a különbségek és melyik lehet az üdvözítő, kevésbé veszélyes, és önállóbb felnőttet eredményező megoldás?

0 Tovább

A gyermek is mondhat NEM-et az érintésre!

A gyereknevelés egyik nagy dilemmája: mire neveljük gyerekeinket és tanítványainkat? Legyen bátor, önálló és akkor is mondja el a véleményét, ha az a többieknek nem tetszik? Még a szüleinek, a tanárainak vagy idegen felnőtteknek is? Vagy inkább legyen udvarias, szófogadó, jól beilleszkedő gyerek, akivel öröm eldicsekedni mások előtt? Ő az, aki sosem keveredik vitába, ne adj' isten verekedésbe, nem lesz szemtelen és elkerüljük a gyakori látogatásokat az igazgatói irodában…

Rövid távon persze az a kényelmes, ha nincs gond a gyerekkel: megírja a leckét, kiviszi a szemetet és magától megsétáltatja a kutyát. Hosszú távon viszont mégis inkább annak örülnénk, ha nem hagyná magát letorkollni egy munkahelyi vitában és kiállna magáért, amikor romlott párizsit akarnak rásózni a boltban.

Vajon megy-e a kettő együtt? Attól tartok, nem.

0 Tovább
«
12

Mindennapi Pszichológia

blogavatar

Mindennapi jelenségek, viselkedésformák, emberi kapcsolatok lelki háttere, pszichológusok tudományos igényű, közérthető magyarázatával.

MiPszi a Facebookon

MIPSZI.HU