Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldogtalan felnőtt lesz a túlvédett gyerekből

Egész életükben boldogtalanok és érzelmi függők maradhatnak azok, akiket gyermekkorukban a szülei túl nagy pszichológiai kontroll alatt tartottak. Ez a tanulsága annak a kutatásnak, amely több ezer ember sorsát kísérte nyomon évtizedeken keresztül, kamaszkoruktól a nyugdíjas éveikig.

0 Tovább

Ikertitkok: egyforma testben különböző lelkek

Bárhol megjelennek, feltűnést keltenek: kisgyerekként aranyosan egyformák, felnőttként zavarba ejtően hasonlóak. Ők az egypetéjű ikrek, biológiailag megegyező élőlények, akik csak látszólag ugyanolyanok, hiszen a teljesen egyforma külső eltérő belső tulajdonságokat és érdekes személyiségkülönbségeket rejt.

0 Tovább

Sikeresebb lehet, aki már kétévesen jól beszél

Úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni a meseolvasást és a rendszeres beszélgetést a gyerekekkel. Ez teszi ugyanis lehetővé a csemeték változatos szókincsének kialakulását, ami fontos szerepet játszik értelmi képességeik fejlődésében. A tudósok eddig későbbre tették a választóvonalat, de kiderült, hogy a szókincs alapján a gyerekeknek már nagyon korai életszakaszában, kétéves korban is megmutatkozhatnak azok a különbségek, amelyek később meghatározóak lesznek abban, hogy a mennyire tudnak jól boldogulni az életben.

Forrás: Origo.hu

0 Tovább

Rosszkedv szülés után? Ez a baby-blues.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy gyakori jelenségről van szó. A nők több mint felénél fellép a szülés utáni lehangolt állapot, amit Baby-bluesnak neveznek. Nehezen érthető ez annak, aki ezzel nincs tisztában, hiszen azt gondolhatja, hogy a gyermek születése egy anya életének legboldogabb szakasza, ezért ebbe "nem fér bele" sem sírás, rosszkedv, lehangoltság, sem negatív érzések és gondolatok.

Grafika: Pápay Fanni

0 Tovább

Boldogtalanságot hoz az első gyerek

Mi a közös a gyermektelen és a gyerekkel már rendelkező párokban? Hogy mindketten irigykednek egymásra. A legtöbben semmit nem várnak jobban, mint hogy gyermekük szülessen, aztán mikor megérkezik a hőn áhított baba, akkor egy csapásra boldogtalanabbá válnak, mint valaha. Egy 20 ezer szülő átfogó vizsgálatával készült kutatás szerint a friss apák és anyák kétharmada olyan fokú boldogtalanságot él át az első gyermeke megszületését követően, ami a válás vagy a partner elvesztése miatti szomorúsághoz fogható. Ez az élettel való elégedetlenségük vezet ahhoz, hogy az eredetileg tervezett második gyermeket már nem vállalják. Pedig utána jóval boldogabbak lehetnének.

Forrás: Origo

0 Tovább
«
12

Mindennapi Pszichológia

blogavatar

Mindennapi jelenségek, viselkedésformák, emberi kapcsolatok lelki háttere, pszichológusok tudományos igényű, közérthető magyarázatával.

MiPszi a Facebookon

MIPSZI.HU