Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért sikeresebbek az intelligens emberek?

Akinek magas az IQ-ja, az a kutatások szerint nem csak az iskolában, hanem az élet minden területén jobban megállja a helyét, akár még a párválasztásban is sikeresebb lesz, mint kevésbé intelligens társai. Látszólag egyszerű a képlet: az értelmesebbek jobban átlátják az összefüggéseket és így jobban tudnak mérlegelni. De vajon tényleg jobban tudnak-e dönteni? Hiszen az élet által "kínált" komplex problémákat nem mindig objektív racionalitással lehet megoldani. Hogyan függhet össze az intelligencia és az életben való érvényesülés?

0 Tovább

Szív és ész titkos paktuma

Számtalan helyzetben tűnik úgy, hogy a szívnek és az észnek meg kell mérkőznie egymással, hiszen döntésünket csak az érzelmünk vagy az értelmünk vezérelheti. Valójában azonban a háttérben nagyon is összedolgoznak. Amikor értelmünk kellemetlen tényekkel találja szemben magát, akkor titkos háttéralkuba kezd az érzelmekkel. Az ész különféle cselekkel, kegyes csalásokkal megpróbálja elkerülni, hogy a szívnek fájnia kelljen.

Úgy tűnik, a régi, cinikus mondás, miszerint pesszimista az, aki reálisan látja a világot, mégiscsak tartalmaz némi igazságot. Egy kevés kincstári öncsalás ugyanis hozzátartozik a személyiség egészséges működéséhez - mert nem szabad elfelednünk, hogy tudatunk nem arra fejlődött ki, hogy minél tárgyszerűbb képet legyen képes alkotni a világról, hanem hogy ösztökéljen, vigasztaljon, továbblendítsen, azaz életben tartson minket.

0 Tovább

Mindennapi Pszichológia

blogavatar

Mindennapi jelenségek, viselkedésformák, emberi kapcsolatok lelki háttere, pszichológusok tudományos igényű, közérthető magyarázatával.

MiPszi a Facebookon

MIPSZI.HU