Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lehet-e pozitív a stressz?

A stressz első tudományos leírása óta rengeteget tudtunk meg arról, mi okozza, milyen élettani mechanizmusok állnak a hátterében és mennyire káros az egészségünkre. Tudjuk, szervezetünk hogyan reagál az állandó hidegre, a folyamatos fenyegetettségre, munkahelyünk vagy egy szerettünk elvesztésére. De mit tudunk vajon azokról a helyzetekről, amelyek az előbb felsorolt "negatív stresszorokkal" ellentétben pozitív érzelmekkel járnak?

0 Tovább

Hogyan gyógyít a csendes egyedüllét?

Az okostelefonok és a közösségi oldalak világában állandó ingerek érnek bennünket, folyamatosan "kapcsolatban" vagyunk másokkal és kerüljük a csendet. A legfrissebb kutatások azonban azt bizonyítják, hogy az egyedül eltöltött idő éppoly fontos, mint emberi kapcsolataink. Az egyedüllét az egészségmegőrzés, a betegségből való gyógyulás egyik fontos tényezője.

"Amint a családom megtudta, hogy súlyos beteg vagyok, folyton a kedvemben akarnak járni, programokat csinálnak nekem, állandóan megyünk valahova. Én mosolygós arccal közreműködök, mert nem akarom őket megbántani. Nem tudom, hogy mondjam el nekik anélkül, hogy megbántanám őket, de én csak egy kis egyedüllétre vágyom, amikor magammal lehetek."

Ehhez hasonló kijelentéseket sok pácienstől hallottunk már. Vajon miért válik ilyen fontossá "Damoklész kardja alatt" a saját magunkkal töltött idő? Milyen lehetőséget rejt az egyedüllét, mely akár egy komoly betegségből való gyógyulásunkat is előrelendítheti? Bár a magány az üresség érzésével jár együtt, a fent említett "elvonulás" során nem vagyok magányos, hiszen magammal vagyok, amikor a külső zajok elhalkulásával belső mivoltom szólhat hozzám. A mai világban folyton azt halljuk, hogy mi, emberek társas lények vagyunk, a modern technológiai vívmányok segítségével pedig egy másodperc alatt kapcsolatba léphetünk valakivel. A legfrissebb kutatások azonban azt bizonyítják, hogy az egyedül eltöltött idő éppoly fontos, mint emberi kapcsolataink. A csend elfogadása pedig az önismeret, a bizonytalanságtűrés és az egyéniség integritásának mércéje is. Lelkünk sokszor figyelmeztet bennünket, hogy lassítsunk és próbáljunk befelé figyelni. Sajnálatos módon ez a "luxus" sok esetben nem fér bele a napi rutinba. A folyamatos feszített tempó azonban visszaüthet - akár valamilyen betegség formájában is.

Hogyan találjuk meg a nyugalmunkat e rohanó világban, ahol egybemosódik a jel és a zaj?

Hogyan találjuk meg a nyugalmunkat e rohanó világban, ahol egybemosódik a jel és a zaj?

0 Tovább
12
»

Mindennapi Pszichológia

blogavatar

Mindennapi jelenségek, viselkedésformák, emberi kapcsolatok lelki háttere, pszichológusok tudományos igényű, közérthető magyarázatával.

MiPszi a Facebookon

MIPSZI.HU