A legújabb vizsgálatok szerint a tartós stressz, az állandó irodai feszültség önmagában nem feltétlenül vezet elhízáshoz, viszont a rövid idő alatt magasra fokozódó munkahelyi nyomás esetén nagyobb a túlzott súlygyarapodás veszélye.

 

A hirtelen rendkívüli megterheléssel járó munka hízlal – állítják a szakemberek, akik szerint a hullámokban jelentkező feszültség rossz táplálkozáshoz és érzelmi evéshez vezet. Érdekes, hogy a vizsgálatok szerint az állandó intenzitású nyomás nem jár a testsúly növekedésével. A stresszes hivatást választók egy része kifejezetten pozitívan éli meg a kihívásokat, emiatt nincs szüksége plusz ételre a hangulat és az energiaszint javításához. Az egyszeriben rendszeressé váló túlórák viszont keresztülhúzzák a megszokott táplálkozást és mozgást, aminek pedig javarészt elhízás lesz a következménye. 

Ötödével nagyobb az esélye

A University College London munkatársai nyolc korábbi kutatást vettek górcső alá, összesen több mint 60 000 fő megfigyelésével. Ezek alapján világossá vált, hogy a stresszmentesből idegileg megterhelővé váló munka néhány év alatt megnöveli az elhízás kockázatát. Az érintettek csaknem ötödével nagyobb eséllyel híztak el veszélyes mértékben, mint azok, akik megőrizhették a nyugalmukat.

Cary Cooper foglalkozás-egészségügyi és pszichológus professzor a vizsgálat kapcsán úgy nyilatkozott, hogy bizonyos személyiségtípussal rendelkező munkavállalók természetes módon vonzódnak a stresszes szakmák iránt, így ők kevésbé érzékelik a nyomást.

Plusz terheléshez plusz energia kell

„Ha úgy érezzük, hogy a munka megterhelőbbé válik, az eleve azt jelenti, hogy nem alkalmazkodunk hozzá megfelelően” – tette hozzá Cooper, a Manchesteri Egyetem munkatársa. „Ez többnyire túlórákat von maga után, ami a táplálkozási szokások romlásához és mozgáshiányhoz vezet” – magyarázta a professzor. A stressz levezetésére ilyenkor könnyű megoldásnak kínálkoznak a gyors- és készételek, illetve az édességek. A többletterhelés miatt ugyanis plusz energiára van szükség, amit általában ezekkel az étkekkel érnek el az emberek.

Mika Kivimaki professzor úgy fogalmazott az International Journal of Obesity hasábjain, hogy mindenképpen új megoldásokat kell találni a járványszerűen terjedő elhízás visszaszorítására. Csapatának friss elemzése rámutat, hogy a munkahelyi stressz visszaszorítása jót tesz a derékbőségnek.

2030-ra robbanhat az elhízás-bomba

Az elhízás becslések szerint 9 évvel rövidíti meg a várható élettartamot, mivel több betegség kockázatát növeli, köztük egyes rákfajtákét is. Az egészségügyi világszervezet, a WHO friss tanulmánya szerint Európában 2030-ra súlyos elhízási krízis következhet be. Eszerint 15 éven belül a kontinens több országában a felnőttek több mint fele lesz túlsúlyos. A legveszélyesebb helyzetet Írországra és Görögországra nézve jósolják, ahol a férfiak 89 illetve 77 százaléka válik elhízottá. A vizsgált 53 ország közül egyedül Hollandiában várható, hogy 2030-ra csökken a kövér nők és férfiak aránya.