Az autóvezetés stílusa sokat elárulhat valódi személyiségünkről. A vezetéskultúra megnyilvánulásai ugyanis jelentősen befolyásolják azt, hogy mennyire találjuk vonzónak másik nemű társainkat. Az ezt vizsgáló első tudományos kutatás eredménye szerint leginkább a nők rettennek meg és lombozódnak le a szabálytalankodó, ügyetlen és mindenek előtt az agresszív férfi sofőröktől. A férfiak viszont a vezetés közben szelfiző nőktől akadnak ki és veszítik el a vonzalmukat irántuk. A parkolás közbeni bénázás pedig mindkét nemre kiábrándítóan hat.

 

Sok férfi képzeli azt, hogy a nőknek kifejezetten imponál, ha nagyvonalúan kezelik a közlekedési szabályokat, minden helyzetben érvényesülnek a forgalomban és közúti ökölrázással fejezik ki, hogy előrébb valók másoknál. Ennek azonban épp az ellenkezőjét igazolta az első olyan tudományos felmérés, amely az autós viselkedésnek a szexuális vonzalomra gyakorolt hatását vizsgálta.

Az Institute of Advanced Motorists (IAM) friss kutatása szerint a nők feleannyira sem vonzódnak a vagánykodó sofőrökhöz, mint a defenzíven vezető és kompetensebbnek tűnő társaikhoz. Mindkét nem számára az agresszió bizonyult a leginkább visszataszító autós viselkedésformának. A nők azonban jóval érzékenyebbek erre: 84 százalékuk érezte már magát rosszul azért, mert egy férfi képtelen volt uralkodni az indulatain vezetés közben.

Nem vagánynak, hanem ellenszenvesnek tűnnek ugyanis a nők szemében azok a férfiak, akik nem viselkednek nyugodtan és higgadtan a volán mögött: ötből négy nő kevésbé vonzódik hozzájuk ilyen helyzetben.

Ugyanakkor kimondottan vonzónak találják azokat a férfiakat, akik megfontoltan viselkednek a forgalomban. A vizsgálat tanúsága szerint a fegyelmezett vezetői magatartás több mint 50 százalékot hozzátesz a vonzalom-faktorhoz.

A közhiedelemmel szemben viszont a vizsgálat során a férfiaknak csupán alig fele veszítette el vonzalmát a nők iránt, ha azok rosszul vezettek, ami még a kutatókat is meglepte.

A nőket elsősorban az ábrándítja ki, ha a férfi agresszíven, konfrontatív módon viselkedik, szabálytalanul előz, és rátapad az előtte haladó autóra. A vezetés közbeni sms-ezgetés csak ezután jön a sorban. Egy kapcsolat elején a nők fele ezeket tapasztalva a legszívesebben azonnal felhagyna a randizással.

Fotó: dailymail.co.uk

Noha a férfiakból a vezetési tapasztalatok nem váltanak ki ilyen mély érzelmi reakciókat, az őket is lehangolja, ha a hölgysofőr szelfiket készít magáról vezetés közben, illetve Y-alakban előre-hátra megy ahhoz, hogy megforduljon. Mindkét nemet egyformán felbosszantja, ha a másik ügyetlenül parkol.

A kutatást vezető Sarah Siller a tanulságokat összegezve arra figyelmeztetett: „a vezetéskultúra nem csak a biztonságunk, hanem a párkapcsolatunk szempontjából is meghatározó jelentőségű lehet, ezért mindenkinek jobban kellene ügyelnie arra, hogy megfontoltan és higgadtan vezessen”.

A szakemberek szerint a volán mögötti reakciókból mindkét nem következtet arra, hogy hogyan viselkedne velük hosszútávon a potenciális partner. A nők érzelmeit ez jobban megmozgatja, ezért elsősorban ők azok, akik megrettennek a negatív viselkedésformáktól, különös az agresszió megnyilvánulásaitól.