A férfiaknak a csajozós dumák helyett érdemes inkább jó poénokkal készülniük a csábításra, a humor ugyanis vonzóbbá teszi őket a nők szemében. Minél jobban sikerül megnevettetniük egy hölgyet az első randin, annál több esélyük van arra, hogy ágyba is vigyék partnernőjüket és tartós kapcsolat alakuljon ki közöttük. Miközben a férfiak tudatosan használják is ezt az eszközt arra, hogy felmérjék, a nő tényleg érdeklődik-e irántuk, a nők nem próbálják ezzel befolyásolni a helyzetet. A nevetésükkel viszont jelzik, hogy elfogadnák párjuknak azt, akivel úgy érzik, vidám lehet az életük.

Forrás: Origo

 

Idegenek első találkozásakor, ha a férfi minél viccesebb próbál lenni és a nő minél többet nevet, annál nagyobb a valószínűsége, hogy párkapcsolat alakulhat ki közöttük. Fordítva azonban már nincs ilyen összefüggés: a nők nem válnak vonzóbbá a férfiak számára attól, ha viccesek. Ennek alapvetően az lehet az oka, hogy a férfiak és a nők különböző módon alkalmazzák a humort egymás elcsábítására.

Erre a megállapításra jutott a Kansasi Egyetem kutatócsoportja, amely eredetileg a humor és az intelligencia kapcsolatát vizsgálta. A tudósok ugyanis eddig többnyire úgy gondolták, a nők azért értékelik olyan nagyra a férfiak humorát, mert az a bölcsességükre engedi őket következtetni. Az új kutatás azonban nem talált szoros összefüggést a humor és az intelligencia között. Ehelyett arra jutott, hogy a vicces emberek sokkal inkább extrovertáltak, de nem feltétlenül intelligensek és a külső szemlélők sem gondolják őket annak. A vizsgálat tanulsága szerint a humorérzéket nem az intelligens kisugárzás miatt, hanem inkább önmagában értékelik az emberek.

“Ha olyan valakivel találkozol, akivel együtt tudtok nevetni, az azt a benyomást erősítheti, hogy a közös életetek is vidámsággal teli és boldog lehet”

– magyarázta Jeffrey Hall professzor, a kutatás vezetője.

A viccelődés és a nevetés az első találkozáskor tehát annak a megnyilvánulása, hogy a két fél megnyílik és érdeklődik egymás iránt. A kísérletben résztvevők leginkább abban az esetben mutattak szexuális érdeklődést is egymás iránt, ha ismerkedő beszélgetésük során együtt tudtak nagyokat nevetni. 

Miért olyan fontos a humor a párkeresésben?

Hall magyarázata szerint a humor azért tölt be fontos szerepet a kiválasztásban, mert arra utal, hogy az illető kellemes társasági ember és hosszabb távon is boldogságot nyújthat, ráadásul a viccelődés és a nevetés egyfajta udvarlási ceremónia része is lehet. A férfiak ezzel tesztelik a nőket, kiprovokálva, hogy valljanak színt: szimpatikusak-e a számukra, a nők pedig a nevetésükkel jelzik, hogy veszik a lapot és valóban elfogadnák partnerüknek a nevettetőt.

Érdekes módon fordítottan nem működik ez a tesztelési stratégia. A kísérletben legalábbis hiába nevettettek a nők és mosolyogtatták meg partnerüket, ettől még nem találták vonzóbbnak őket a férfiak. Jeffrey Hall szerint ennek csak az lehet oka, hogy a két nem tagjai másképpen használják a humort a párkapcsolat kialakításában.

A legbiztosabb mindenképpen az, ha a pár tagjai mindketten jóízűen együtt nevetnek az első találkozáskor – ekkor ugyanis a legvalószínűbb, hogy kölcsönös a férfi-női érdeklődésük egymás iránt.