A megcsalás vagy egy barát elfordulása sokszor teljesen váratlanul ér bennünket. Pedig társunk szóhasználatának apró nyelvi jellegzetességei előre jelezhetik, ha arra készül, hogy megcsaljon vagy eláruljon – állítják egy új kutatás alapján a szakemberek. A hűtlenné váló felek ugyanis a nyelvhasználatukkal előre sejtetik a bajt: rendszerint pozitívabban, ámde kevésbé udvariasan fogalmaznak. A mit sem sejtő partnerek azonban ezeket az előjeleket nem érzékelik.

Forrás: Mipszi.hu

 

A Cornell, a Marylandi és a Kolorádói Egyetem információtechnológiai szakemberei számítógépes statisztikai elemzéssel kimutatták, hogy a társas kapcsolatokban hűtlenné váló emberek szóhasználatában az árulást megelőzően olyan egybevágó nyelvi jelek fedezhetők fel, amelyek előre jelezhetik a szándékukat.  

„A nyelvi jelek sokat elárulnak az emberi kapcsolatokról” – vallja Cristian Danescu-Niculescu-Mizil, a Cornell Egyetem információtudományi oktatója. „Nem teljes bizonyossággal ugyan, de előre jelzik a szándékot. A nyelv olyan jel a társas kapcsolatokban, amit próbálunk dekódolni” – tette hozzá.

Arra is fény derült, hogy a megcsalók és áldozataik között felborul a megszokott nyelvhasználati minták egyensúlya. Az áldozatok például több olyan kifejezést használnak, amely a terveikkel, jövőjükkel kapcsolatos, mint megcsalóik.

Ha ezt a tudást a gyakorlatban is alkalmazni lehetne, akkor sohasem következhetne be a váratlan megcsalás. Sajnos azonban még ez a felismerés sem nyújthat biztos receptet arra, hogy elkerüljük a megcsalást vagy hogy barátaink faképnél hagyjanak. A szóban forgó szóhasználati különbségek ugyanis olyan finom, árnyalatnyi nyelvi különbségek, amit az emberek általában nem képesek észlelni, csak a számítógépes analízis. Hasznos lehet viszont az alkalmazása annak érdekében, hogy a munkacsoportok jobban együtt tudjanak működni egy probléma közös megoldásában. Például a szoftverfejlesztő csapatoknak vagy az olyan online közösségi projektek, mint a Wikipedia is a segítségére lehet ez a felfedezés.

A Számítógépes Nyelvészeti Társaság pekingi éves ülésén bemutatott vizsgálatban a Diplomacy társasjáték online változatában használt üzenetváltásokat elemezték. Ebben a játékban a résztvevők az I. Világháború előtt álló európai nemzetek szerepeibe helyezkedve igyekeznek elfoglalni az egész térképet. A játék során indított háborúkban két-három ország győz le egy ellenséget, ezért a játékosoknak szövetségeket kell alakítaniuk. Minden újabb forduló elején diplomáciai tárgyalásokat kell folytatniuk ennek érdekében. Ám mivel a végső cél az, hogy egyedül jussanak győzelemre, a játékosok elkerülhetetlenül a szövetségeseik ellen fordulnak, csakúgy, mint több televíziós valóságshow-ban.

A kutatók 249 játék során 145 ezer üzenetet vizsgáltak meg, összevetve a hűtlennek bizonyuló és az összetartó párok szóhasználatbeli különbözőségeit. Elsősorban a pozitív és negatív érzelmeket kifejező, udvariassági kifejezéseket, illetve a tervezgetésre, összehasonlításra stb. utaló szavak gyakoriságát figyelték meg.

A további vizsgálatokhoz még egy új online játékot is kifejlesztettek, a StreetCrowdot, amelyben a csapatoknak közös problémamegoldásokon kell dolgozniuk. Azt szeretnék tanulmányozni, hogyan tehetnék a csapatokmunkát még sikeresebbé.