Noha egyre több nő kerül felelős beosztásba, a férfiak még mindig nehezen viselik, ha a főnökük egy nő. Egy új kutatás szerint egyenesen fenyegetve érzik magukat ebben a helyzetben, ami ösztönös ellenreakcióként agresszív visszavágásra ingerli őket. A nemi szerepek közötti határok elmosódása még azokat a férfiakat is hatalmi harcokra indítja, akik amúgy hisznek a női egyenjogúságban. A tudósok szerint a munkahelyi béke csak úgy őrizhető meg, ha a főnökasszonyok kevésbé ambiciózusnak és hataloméhesnek mutatkoznak.

Forrás: Deccan Chronicle

 

A felsővezetői karrier elé állított mesterséges üvegplafont ugyan ma még viszonylag kevesen törhetik át, mégis fokozatosan egyre több nő jut felelősségteljes irányító szerephez az alsó- és középvezetői posztokon. Számos tanulmány foglalkozott azzal, milyen előnyökkel járhat a jobbára érzékeny, empatikus és intuitív női vezetők szerephez jutása az üzleti életben. Azt azonban még kevésbé tárták fel, hogy a hagyományos nemi szerepek átrendeződését hogyan fogadják a férfi beosztottak és milyen hatással van ez a munkahelyi légkörre.

Egy friss kutatás tanulságai szerint a hagyományos nemi hierarchia minden változás dacára olyan mélyen beleivódott a társadalomba, hogy az ezzel ellentétes helyzetek tudat alatt is komoly konfliktusokat okoznak. Ennek következtében a férfiak - és esetenként még a nők is - jelentős fenyegetettségként, veszélyként élik meg, ha egy nő kerül vezetői pozícióba. Úgy tekintik ugyanis, hogy az ambiciózus előrejutás, a vezetői szerep az erre alapvetően alkalmasabbnak tartott férfiakat illeti meg.

Ösztönös reakció

„Egyre inkább elmosódnak a nemi szerepek közötti határok, és a nők menedzseri pozícióhoz jutva fő kenyérkeresővé léphetnek elő a családban. Ez tudat alatt még az egyenjogúságban hívő férfiakra is hat” – magyarázta Ekaterina Netchaeva, a milánói Bocconi Egyetem kutatásvezetője.

"Mivel a nőket a köztudatban kevésbé tartják alkalmasnak vezetői szerepekre, a férfiak különösen alávetettnek érezhetik magukat egy női főnök beosztottjaként"

- tette hozzá.

Erre a - férfi mivoltukat érő - fenyegetettségre pedig a férfiak ösztönösen agresszíven reagálnak, igyekeznek önmagukat érvényesíteni a főnökasszonnyal szemben, ami még nagyobb hatalmi harcokhoz vezethet. Ez a konfliktus árthat a munkahelyi légkörnek, az együttműködésnek és a vállalat teljesítménynek is – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az ambiciózus még a nőknek sem szimpatikus

A Bocconi Egyetem szociálpszichológiai vizsgálatában három különböző kísérletet végeztek fiatalokkal. A szituációs tesztek során női felettesekkel szemben a férfiak nagyobb fenyegetettséget mutattak és kompenzációként magasabb fizetést követeltek maguknak, illetve a közös jutalomból nagyobb részt akartak megtartani és a női főnöknek kevesebbet juttatni, mint nő társaik. A női résztvevők többségét teljesen hidegen hagyta, hogy milyen nemű a főnök, akivel egyezkedniük kellett. A kísérletben az egyenrangú női munkatársakat egyenrangú partnerként kezelték a férfiak, tőlük egyáltalán nem tartottak, csak a hierarchiában felettük álló nőkkel viselkedtek ellenségesen.

Az is kiderült, hogy a férfiak megértőbbnek, elfogadóbbnak mutatkoznak az olyan női főnökkel szemben, akiket közvetlennek és eredményes, kompetens irányítónak jellemeztek, nem pedig elszánt, hataloméhes, ambiciózus vezetőnek. Ez utóbbi karakter még a női munkatársakból is negatív reakciókat váltott ki.

Változzon a főnökasszony!

"A férfi szerepekkel kapcsolatos társadalmi normák rendkívül megszilárdultak, így az érintetteknek szinte lehetetlen felismerni és megváltoztatni a magatartásukat” – fejtegette Netchaeva. Márpedig ha a férfiaktól nem várhatunk változást, akkor a női főnököknek kell kezelniük a helyzetet. Az egészséges munkahelyi viszonyok megőrzése érdekében a kutatók szerint leginkább azzal érhetnek el eredményt, ha viselkedésükkel nem keltik túlzottan törtető, hataloméhes vezető látszatát és inkább a közös sikereket hangoztatják.