A kamaszok irracionálisan gondolkodnak és viselkednek, ezért gyakran felelőtlen, rossz döntéseket hoznak. Ez vezet például az ittas vezetéses diszkóbalesetekhez. Vagy nem is? Lehetséges-e, hogy az általános vélekedéssel szemben éppen az a probléma, hogy a tinik túlságosan is racionálisak a döntéshozatalukban? Csak talán éppen más szempontokat mérlegelnek, mint a felnőttek.

 

A Duke University friss kutatása szerint a 10 és 16 év közötti tinédzserek gondolkozása sok tekintetben analitikusabb, mint a fiatal felnőtteké. Az egyetemen végzett kísérletek tanúsága szerint például pénzügyi kérdésekben rendre sokkal megfontoltabb döntéseket hoztak, mint idősebb társaik.

Nem egyszerűek - ezért kerülnek bajba

Scott Huettel, a Duke pszichológia- és idegtudomány professzora a vizsgálat eredményeiből azt a következtetést vonta le: „A tinikre úgy tűnik, nem szabad olyan irracionális lényként tekintenünk, akik nem urai a cselekedeteiknek. Minden jel szerint csak abban különböznek az idősebbektől, hogy nem alkalmaznak az élettapasztalatokon alapuló egyszerű, hatásos szabályokat a döntéseikhez, mint a felnőttek.”

A tiniket a professzor szerint nem az egyszerű szabályok mozgatják, hanem inkább azt mérlegelik, hogy miből milyen nyereségük, illetve vesztességük származhat. Épp ez az, amiért gyakran bajba kerülnek.

A legtöbb felnőtt például hatékonyan használja „az ittasan nem ülünk volán mögé” szabályt, a tinédzserek azonban nem mindig mérik fel ennek fontosságát.

A társaiknak akarnak megfelelni

Nem lehet egyszerűen kijelenteni, hogy a tinik rossz döntéseket hoznak. Inkább arról van szó, hogy a döntések hatását tekintve fontosabb számukra a társaik véleménye, ami felülírhatja óvatosságukat. Éppen ezért kontraproduktív lenne őket arra tanítani, hogy racionálisan döntsenek. A maguk szempontjából ugyanis racionális döntéseket hoznak. A szülőknek inkább abban kellene segíteni őket, hogy analitikus döntési képességeiket eredményesen kamatoztatni tudják.

Huettel szerint a fiatalok gondolkodása a felnőtté válásuk során nem az irracionálistól a racionálisabb felé halad, hanem inkább egyre jobban elsajátítják azokat a szabályokat, amelyek révén könnyebben elboldogulnak a világban. Sokszor ugyanis szükséges elszakadni a túlzott elemzéstől, racionalitástól és leegyszerűsíteni a döntéseket, olyan szabályokat alkalmazva, amelyek az esetek többségére érvényesek lehetnek – mondta Huettel.

Pénzügyekben megfontoltabban döntenek

A kutatás során a résztvevőknek döntéseik pénzügyi következményeit mérlegelve három lehetőség közül kellett választaniuk, melyek mind különböző eredménnyel kecsegtettek, amelynek során eltérő mennyiségű pénzt nyerhettek vagy veszíthettek az önkéntesek.

Az átlag 22 éves fiatal felnőttek hamar elkezdték figyelmen kívül hagyni a részleteket, és azokra az esetekre koncentráltak, amelyekben összességében valamennyit nyerni tudtak. A minél többszöri nyerés érdekelte őket, nem a nyeremény vagy a lehetséges veszteség mértéke.

A tizenévesek ezzel szemben minden egyes esetben újra mérlegelték a pénznyerés vagy vesztés esélyeit és a veszteség minimalizálására törekedtek. Ennek az lett az eredménye, hogy ők lényegesen jobban maximalizálták a profitot és csak minimálisan veszítettek.