Az Ashley Madison nevű, hűtlenkedőknek fenntartott weboldal népszerűsége a múlt hónapban – amikor a regisztráltak névsora nyilvánosságra került – sokakat meglepett. Elsőre soknak tűnhet a bejegyzett 30 millió felhasználó, ám a felmérések szerint az Egyesült Államokban minden ötödik férfi és nő félrelép. Valójában ahány ember, annyi oka van a hűtlenségnek, de az esetek többsége mégis két fő okra vezethető vissza – véli Pepper Schwartz, a Washington University szociológia professzora. Az egyik az unalom, a másik pedig az érzelmi támogatásra való igény.

forrás: livesience.com

 

Unalom az ágyban

Pepper Schwartz professzor szerint az előbbi ok elsősorban azoknak a körében jellemző, akik nincsenek különösebben megelégedve a szexuális életükkel, unják magukat partnerükkel az ágyban, még akkor is, ha a szex egyébként nem működik rosszul közöttük. A párkapcsolati terapeutaként is tevékenykedő szakember szerint ezek az emberek hosszú ideje élnek párkapcsolatban, és vágynak valamire, ami izgalmas és új.

“Ezek az emberek általában nem keresnek aktívan új partnert, de ha adódik az alkalom – például egy munkahelyi konferencián vagy egy érettségi találkozón – élnek vele.  Az AshleyMadison.com egyik vezető elemzője, Eric Anderson elmondta, hogy ezek az emberek nem szenvednek a párjuk mellett, nem akarnak elválni, csak izgalomra és szenvedélyre vágynak” – mondja Schwarz professzor.

Érzelmileg támogató félrelépés

Ugyanez nem mondható el azokról az emberekről, akik érzelmi támogatást keresnek titkos afférjaikban. Ezek az emberek nem találnak boldogságot a párkapcsolatukban, és abban bíznak, hogy az új partner, akivel megismerkednek, képes érzelmileg támogatni őket, és elsősorban ez alapján keresnek társat. Közülük sem mindenki dönt a válás mellett, gyakran anyagi és/vagy kényelmi okok miatt.

A két alapkategória között persze csak árnyalatnyi az eltérés. Mindenesetre a hűtlenségnek nem alapfeltétele a rossz szexuális élet vagy a szerelem elmúlta. Annak tudatában, hogy az életet nem élhetjük örökké monogám formában, egyes párok még komoly megállapodást is kötnek arról, hogy másutt is kereshetnek kielégülést, akár részletesen leírva, hogy kivel meddig mehetnek el. Mások a „ne kérdezz semmit, én sem mondom el” egyetértés alapján eleve nem is akarnak tudomást szerezni arról, hogy partnerük félrelép-e.

Hipermacsó cselekedetek

A hűtlenkedésben a pénz is szerepet játszhat. A University of Connecticut szociológia professzora, Christin Munsch szerint valaki minél inkább anyagi függésben van a társától, annál nagyobb a valószínűsége, hogy félrelép, főként, ha férfi az illető. Nem annyira a függés mértéke vagy a pénz mennyisége a meghatározó ebben, hanem az, hogy nehezen viseljük, ha pénzügyekben alul maradunk a párunkkal szemben. Noha a felmérések szerint ilyen esetben mindkét nem képviselői egyaránt más társ után nézhetnek, a férfiak mégis gyakrabban teszik meg ezt, talán azért, mert a társadalmi elvárások szerint nekik kellene a macsó kenyérkeresőknek lenniük, és így haszontalannak érzik magukat. A tudomány előtt ismert jelenség, hogy a férfiak, ha veszélyeztetve érzik férfiasságukat, akkor gyakran folyamodnak hiperférfias cselekedetekhez, mint a szexuális kilengés, amivel egyben büntethetik is azt, aki férfiasságukban fenyegeti őket.

Alkalom szüli a megcsalást

Persze a hűtlenséget az erre adódó lehetőség is nagyban befolyásolja. A kenyérkereső férfiaknak például már csak azért is nagyobb az esélyük erre, mint a feleségüknek, mert a családfenntartó nőknek eleve kevesebb idejük jut a félrelépésre, hiszen a munka mellett a házi teendőkről és a gyerekekről is jobbára nekik kell gondoskodniuk. Munsch egy még publikálatlan kutatásáa azt is megerősíti, hogy a nőkkel körülvett munkakörökben dolgozó férfiak is nagyobb valószínűséggel mennek bele szexuális kalandokba.

Akármi is legyen a helyzet, a tudósok már azonosították a hűtlenség génjét, így a félrelépők – nemtől függetlenül – hivatkozhatnak arra, hogy a vérük vitte őket a méltatlan helyzetbe…