Gyakran mondják, hogy a románcok nem a hálószobában, hanem a konyhában kezdődnek. Eddig azonban úgy tartották, hogy a férfiak azok, akiknek a szívéhez a hasukon keresztül lehet eljutni. A Drexel Egyetem kutatóinak most sikerült tudományos bizonyságot szerezniük arról, hogy a mondás a szebbik nemre is igaz. Kiderült, hogy a nők üres hassal kevésbé fogékonyak a romantikázásra.

Forrás: drexel.edu

 

Egy vizsgálat során az agyi idegi hálózatok működését vetették össze olyan nők esetében, akik korábban diétáztak illetve olyanoknál, akik soha sem fogyókúráztak, és MRI segítségével azt figyelték, hogyan reagálnak különböző ingerekre üres hassal és teli gyomorral. Az előzetes várakozásoktól eltérően azt találták, hogy a korábban fogyózók és az egyáltalán nem koplalók között nincs jellemző különbség, ellenben az éppen éhes és a jóllakott nők agya eltérően reagál a szerelemmel kapcsolatos jelekre, ingerekre.

„Kiderült, hogy a korábban fogyókúrázó és a soha nem diétázó nők agyában a szerelmet ábrázoló képek láttán egyaránt nagyobb aktivitás következett be a jutalmazási központokban tele hassal, mint üres gyomorral” -- foglalta össze az eredményeket Alice Ely kutatásvezető.

Éhesen nem tudunk másra gondolni?

Ely elmondta, hogy az eredmények ellentmondanak azoknak a korábbi kutatási megállapításoknak, amelyek szerint az emberek jellemzően akkor mutatnak nagyobb érzékenységet a jutalmazó, örömérzettel járó ingerekre, amikor éhesek. Az ilyen ingerek közé tartozik az étel, a kábítószer és a szex.

Ebben a vizsgálatban az éhes nők agyi aktivitása alacsonyabb érdeklődést mutatott a szerelmi és szexuális témájú ábrázolások iránt, míg teli hassal sokkal intenzívebben reagáltak ugyanezekre az ingerekre. A kutatók feltételezése szerint üres gyomorral elsősorban az ételekre összpontosítanak a nők (is), azután amikor ez az igényük már beteljesült, akkor a szex iránt is nyitottá válnak. „Eredményeink arra utalnak, hogy az evés a táplálékon túl más jutalmi ingerekre is felkészíti és érzékennyé teszi a nőket. Éhesen még nyugtalanok, ingerültek vagyunk és bosszankodunk, de amikor jóllaktunk, akkor már más, jobb dolgokkal is foglalkozni tudunk” – magyarázták a kutatók.

Az elméletet Traci Mann, a Minnesota Egyetem pszichológia tanszékének dietetikus kutató professzora is alátámasztotta: „amikor éhesek vagyunk, akkor teljes mértékben csak az ételek körül forognak a gondolataink” – mondta. „Nagyon nehéz lenne ilyenkor az evésen kívül bármi másra gondolni.”

Közös agypályákon az étel és a szex

Ez a mostani vizsgálati eredmény is megerősíti korábbi kutatásoknak azt a megállapítását, hogy a táplálékkal és a szexszel kapcsolatos idegi áramkörök közösek az agyban.

„A különböző kultúrákban az étkezés és a szexualitás mindig szorosan összetartozott” – írják a pszichológusok az Appetite szaklapban megjelent tanulmányukban. „Az udvarlási rituálékban gyakran szerepet játszott az étkezés vagy az étel tálalása, és noha ez bizonyára egy társadalmilag meghatározott jelenség, az állatvilágban is hasonlóképpen megfigyelhető.”

Az evés és a szex tehát úgy tűnik, a nőknél is elválaszthatatlanok – és jobbára csak ebben a megfelelő sorrendben alkalmazhatók.