Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szorongást old a vásárlás mámora?

A kényszeres vásárlás pszichológiája

Manapság mind több szakember tapasztalja, hogy egyes betegeinek vásárlási szokásaira a kontrollvesztés és a következmények belátásának képtelensége jellemző: rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megvásároljanak valamit, annak ellenére, hogy tudják, nem szabadna ezt megtenniük. Az impulzív vásárlás kétségtelenül nem ritka jelenség: mindannyian átéltük már, hogy a pillanat hevében megveszünk egy izgalmasnak tűnő könyvet, egy szép cipőt, egy divatos fülbevalót.

A "hirtelen felindulásból elkövetett" impulzív vásárlás jóval gyakoribb jelenség, mint a kényszeres vásárlás. Utóbbi sokkal komplexebb és ritkább probléma, amelyben az impulzív vásárlási aktus visszatérő viselkedéssé válik. Míg az impulzív vásárlást alapvetően az óhajtott tárgy megszerzésének célja váltja ki, addig a kényszeres vásárlás hátterében belső tényezők (személyiségjegyek, érzelmi állapotok) húzódnak meg.

Rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megvásároljanak valamit

0 Tovább

A nárcisztikusok sikeresebbek a Facebookon?

"Ma ismét 10,52 km-t futottam és cézár-salátát ebédeltem frissen facsart narancslével, ezzel 948 kalóriát égettem el." "Kedvesem reggeli mosolya, #36 :)". "Az én drágám a kiskutyával kergetőzik a parkban." Vajon melyik Facebook állapotfrissítés számíthat több lájkra? És milyen személyiségek rejtőznek az egyes státusz-posztok mögött? No és milyen típusú mikro-híradással tarolhatnak igazán a lájkvadászok? Ezekre a kérdésekre is van már tudományos válasz.

0 Tovább

Akármilyen kedves vendég, három napig untig elég!

Ha az ember bevágja a könyökét, akkor számíthat rá, hogy váratlan vendége érkezik. Ám a babona szerencsére tud ellenlépést is ilyen balszerencse esetére: ha gyorsan megfogjuk beütött könyökünket, a vendég mégsem fog meglátogatni minket. Huhh! Ezt megúsztuk… Gyakori eset, hogy a hozzánk érkező vendéget eleve akkor akarjuk látni, amikor a hátunk közepét, de lélektani szempontból sokkal érdekesebb, ha a látogatót vártuk, örültünk neki, azután lassan mégis elegünk lesz belőle. Miért alakul ez így? Mi történik az alatt a bizonyos három nap alatt?

Egy ritka, pletykás vendég aranyat ér, de aztán elmúlik az újdonság dopamin-varázsa

Egy ritka, pletykás vendég aranyat ér, de aztán elmúlik az újdonság dopamin-varázsa

0 Tovább

Miért gúnyoljuk az anyóst?

Csak a pszichiátereket és a kövér embereket kezeli a szóbeszéd olyan mostohán, mint az anyósokat.

Magyarországon valószínűleg alig van olyan ember, aki életében ne hallott volna legalább egy anyósviccet. Sőt nemcsak Magyarországon, de a világ számos országában hasonló a helyzet. Ha egy könyvtár katalógusában rákeresünk az "anyós" szóra, a találatok többsége (ha nem az összes) jó eséllyel anyósvicc-gyűjtemény, anyósokról szóló anekdotázó könyv vagy egyéb humoros írás lesz. Ennek tükrében tehát ha igaz a mondás, hogy "minden viccnek a fele igaz", az anyósoknak mitológiai szörnyekkel vetekedően rettenetes lényeknek kellene lenniük.

Hogyan lesz a szeretetre méltó édesanya egyszerre minden rosszal megvert anyós?

0 Tovább
123
»

Mindennapi Pszichológia

blogavatar

Mindennapi jelenségek, viselkedésformák, emberi kapcsolatok lelki háttere, pszichológusok tudományos igényű, közérthető magyarázatával.

MiPszi a Facebookon

MIPSZI.HU