Vajon mit esznek a jó nők az öntelt, nagyarcú férfiakon? Az emberiségnek erre az egyik örökérvényű kérdésére kereste a választ egy új pszichológiai kutatás. Az egyetemi vizsgálat rávilágított, hogy noha általánosságban a nők és a férfiak is egyaránt taszító tulajdonságnak tartják a túlzott magabiztosságot, éles szerelmi versenyhelyzetben mégis az önteltebb partnert választják.

Forrás: www.uq.edu.au

Forrás: www.uq.edu.au

 

 

Az általános vélekedés szerint az öntelt emberek a legkevésbé sem szimpatikusak és ha tehetnénk, inkább elfordulnánk tőlük és messze elkerülnénk őket. Ennek megfelelően az ilyen személyiségű embereknek nyilvánvalóan sokkal nehezebb dolguk kellene, hogy legyen a párválasztás során. Ha választani kell, bizonyára alul maradnának. A mindennapi tapasztalat azonban valamiért mégis rácáfol erre, hiszen az a benyomásunk támadhat, hogy az igazán szép nők az önelégült férfiakhoz vonzódnak, a jóképű férfiak pedig gyakran a beképzelt nőkre hajtanak. Vajon paradox módon vonzóbbak lennének azok, akik kellően pimaszok?

Ennek a látszólag érthetetlen jelenségnek jártak utána az ausztrál Queenslandi Egyetem pszichológusai. Sean Murphy doktorandusz hallgató és Bill von Hippel professzor a kollégáikkal együtt arra voltak kíváncsiak, hogy valóban van-e összefüggés a túlzott magabiztosság és a szexuális vonzerő között a nők illetve a férfiak esetében.

Elsöprő erő

Több mint 3000 résztvevő alapos tesztelésének eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az önbizalomnak olyan elsöprő ereje van, amely a túlzottan magabiztosaknak a közhiedelemmel szemben végső soron inkább segít a pártalálásban, mintsem nehezítené a romantikus kapcsolatok kilakítását. Jóllehet, ezek az emberek elsőre nem feltétlenül mutatkoznak vágyott célpontnak, ám a túlzott magabiztosságuk a végén a segítségükre van a leendő partner megnyerésében – állítják az ausztrál Queenslandi Egyetem munkatársai.

„A magabiztosságra vonatkozó kérdések megválaszolása után a kutatás résztvevői társkeresős profilt töltöttek ki, melyet az ellenkező nemhez tartozók értékeltek. Bebizonyosodott, hogy a túlzottan magabiztos embereket a többiek egyszerre látják kívánatosnak és taszítóan arrogánsnak” – fedte fel a részleteket Sean Murphy.

A versengés dönt

Az is kiderült, hogy a nők nem tartják eredendően vonzónak a túlzott magabiztosságot. A döntő szempontot azonban az jelenti ebben a kérdésben, hogy van-e versengés az illető partnerjelölt kegyeiért.

Számítógépes modellezés során fény derült arra, hogy a túlzottan magabiztos férfiak nagyobb eséllyel nyerik meg egy hölgy kegyeit versenyhelyzetben, például egy zsúfolt szórakozóhelyen. Ők ugyanis szívesen ringbe szállnak bárkivel szemben és ritkábban hátrálnak meg a figyelem felkeltéséért folytatott harcban. Így aztán nagyobb valószínűséggel körözik le vetélytársakat, akik sokkal kevésbé vállalják a versengést pimasz társaikkal szemben.

Persze nemcsak a férfiak profitáltak önteltségükből a vizsgálat során: a hasonló viselkedésű nők ugyancsak lekörözték saját nemű vetélytársaikat.

Így talán érthetőbbé válik, hogyan kerülnek a csábító nők az öntelt férfiak oldalára, a jó pasik pedig a beképzelt csajok mellé.